Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Μουσταλευριά


Υλικά
8 ποτήρια του νερού μούστος έτοιμος
1 ποτήρι του νερού ψιλό σιμιγδάλι
Ολόκληρα αμύγδαλα άψητα, ξεφλουδισμένα
Τρίμμα αμυγδάλου
Κανέλα τριμμένη σε σκόνη
Παρασκευή
Προμηθευόσαστε «βρασμένο» μούστο για να αποφύγετε τη διαδικασία βρασίματος.
Σε μπόλ βάζετε 1 ποτήρι μούστο και με το σύρμα κτυπάτε δυνατά το σιμιγδάλι, ώστε να διαλυθεί εντελώς και να μην κάνει σβόλους.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα αμύγδαλα, τον υπόλοιπο μούστο και το σιμιγδάλι που έχουμε διαλύσει με το 1 ποτήρι μούστο.
Βράζουμε το μίγμα σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες είναι η στιγμή που παράλληλα θα αρχίσει να παίρνει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Δοκιμάζουμε και αδειάζουμε τη μουσταλευριά σε κανάτα. Πρέπει να βιαστούμε για να μην σφίξει.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολάκια.Αν θέλουμε συμπληρώνουμε και επιπλεόν ολόκληρα αμύγδαλα, τα οποία ρίχνουμε με δύναμη πάνω στη μουσταλευριά για να βυθιστούν στο παχύρρευστο μίγμα.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Αφήνουμε να κρυώσει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Η μουσταλευριά είναι έτοιμη και τα φίνα αρώματα του θεϊκού χυμού του σταφυλιού, του αμύγδαλου και της κανέλας πλημμυρίζουν το σπίτι.
Η μουσταλευριά μπορεί να γίνει απολαυστική με αλεύρι σιταρένιο.
Τα αμύγδαλα μπορεί να αντικατασταθούν από καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης.

πηγη: notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου